On-line Diskuse k tématu

“Bílá vrána“ aneb práce v různorodých týmech

Rozmanitost se cení, rozmanitost obohacuje, rozmanitost provokuje, rozmanitost rozlišuje, roznamitost odlišuje, .....

• Jste benjamínkem týmu?
  • Hájíte národní barvy v týmu cizinců?
  • Jste sama žena mezi muži?
  • Jste jediná maminka v týmu bezstarostných slečen?

Pojďme si "popovídat" o zkušenostech z práce v různorodých týmech. Co vás těší, rozesmívá, inspiruje nebo naopak štve a těžko se "vydýchává" ?

Těším se na virtuální setkání s vámi.

D. Šimonová

Diskuse skončila. Můžete si prohlédnout její záznam:

Veronika C. | 25.01.2010 15:02
Dobrý den paní Šimonová a ostatní účastníci diskuse, souhlasím s Vašimi názory ohledně fungování v různorodých týmech. Měla jsem možnost vyzkoušet si ženské i čistě mužské týmy, byla jsem i tím benjamínkem. Fungování v obou týmech nebylo vždy jednoduché, každá skupina má svůj vlastní styl. S úsměvem vzpomínám na ženský tým, který mě při pondělním dni nejprve obdařoval soukromými zážitky z prožitého víkendu a až poté byl schopen začít řešit práci - naopak čistě mužský tým, byl při pondělku nejprve cílený na práci a až v průběhu dne se jejich pracovní strohost změnila a došlo i na chvíle nepracovních rozhovorů. Každému se může lépe pracovat v jiném týmu, důležité je aby jedinec nebyl jen vlastním kritikem svých kolegů,ale také se pokusil aktivně zapojit, poznat více svou pracovní skupinu...možná pak pochopí, že není všechno tak špatné a možná také nalezne způsob, jak s týmem lépe pracovat a zároveň s ním sdílet příjemné pracovní prostředí. Přeji všem hodně optimismu při spolupráci v různorodých týmech:)
Dagmar Šimonová | 25.01.2010 15:19
Mila Veroniko,

dekuji za krasne uzavreni nasi virtualni diskuze:-))

Vsichni jsme jedinecni a original. Nekdy da hodne prace sladit nase vnimani a zajmy, ale vzdy bychom meli jednat s ohledem a respektem k druhym. Vysledek pak urcite stoji zato.

Mejte vsichni krasne dny a diky za vase prispevky.

DS
hannah | 25.01.2010 14:28
Vážená paní Šimonová, ráda bych se dotázala, zda ve Vaši společnosti zaměstnáváte ženy (muže) na částečné úvazky a podporujete tak slaďování jejich osobního (rodinného) života a pracovního. Děkuji, Hannah K.
Dagmar Šimonová | 25.01.2010 14:48
Mila Hannah,

ano, jsme firma, ktera se snazi podporovat alternativni uvazky. Uvedu priklad z praxe. 
Clenka vrcholoveho vedeni nasi firmy ma doma tri male deti. Kdyz jsme domlouvali podminky jejiho nastupu, mela jasne serazene priority a jeji de facto jedinou podminkou byla moznost odpoledni prace z domova. I pro nasi firmu to byla z pocatku novinka, byli jsme zvykli, ze jsou vsichni "po ruce". Dnes po roce fungovani nam tento zpusob fungovani pripada naprosto vyhovujici a normalni.
Dalsim prikladem sladovani soukromeho a pracovniho zivota muze byt cerpani tzv. job break. V opodstatnenych pripadech poskytujeme zamestnancum moznost cerpani volna. Ja sama jsem to vyzkousela na vlastni kuzi .-)) Po cca 7 letem fungovani u spolecnosti jsem mela pocit, ze musim na cas vypnout. Firma mi tedy poskytla 2 mesice volna, po kterych jsem se opet v plne sile a s dobrou naladou vratila zpet.
Dalsi zkracene uvazky poskytujeme napriklad studentum.

Dekuji za dotaz a hezky den

DS

jindrich. k@windowslive.com | 19.01.2010 11:06
Dobrý den, paní Šimonová, nemám ani tak otázku - konec konců je Vaše debata asi určená dámám. Pokud stojíte - a neurazíte se -o mou zkušenost z firem v Praze, které ovládají cizinci, jejichž mateřštinou je Aj, pak mohu potvrdit, že české slečny vždy hájí zájmy cizinců. V jedné z těch firem - zprostředkovávala pro české klienty obchody na kapitálových trzích - to bylo tak, že momentální favoritka nosila na ruce putovní rollexky od šéfa, zatímco její předchůdkyně mi ukazovala záda odřená od koberce z šéfovy kanceláře. Pak opět převzala štafetu včetně rollexek a s šéfem odletěla na víkend do švýcarských Alp. Ale není to jen specifikum českých slečen. Byl jsem Alpách a absolvoval tam instruktorský kurz. Tam zase slečny z Holandska a Dánska přijímaly na svých pokojích rakouské instruktory, kteří jim druhý den dávali body při zkouškách a předvyplněné testy. Vám i všem slečnám pracujícím pro cizince přeji hezký den. jindrich.k
Dagmar Šimonová | 25.01.2010 14:00
Vazeny pane Jindrichu,

musim rict, ze system "putovnich rollexek" mne opravdu rozesmal. Ja, nevim jestli bohuzel, takovou osobni zkusenost nemam, a ani ve spolecnostech, kde jsem pracovala jsem nic takoveho nezaznamenala.
Myslim, ze vse vychazi z firemni kultury, kterou vytvari a reprezentuje hlavne management. Tedy, jaky sef/majitel takova firemni kultura a zvyky. Muze se pak nekdo zlobit na ony slecny, ze ctily firemni kulturu?

Jinak, diskuze neni urcite urcena jen zenam a diky za usmevny prispevek :-))

Preji hezky den.

DS
Michal | 20.01.2010 10:12
Jak byste řešila situaci, kdy budete jediný člen týmu, který má zájem na plno pracovat, zatímco ostatní se chtějí bezstarostně vést, ne-li rovnou ulévat?
Mily Michale,

na vas dotaz mohu odpovedet take dotazem. A co na to sef tymu?
Kazdy nadrizeny by mel mit prehled o vykonu svych podrizenych a praci ridit. Jak je tedy mozne, ze se muze nekdo jen bezstarostne vest a druhy se muze udrit? Zkuste si o tom promluvit otevrene s celym tymem a sefem. Uvidite, zda to vnimaji take tak, a zkuste spolu najit nejake reseni.

Hodne zdaru a drzim palce.

D.S.
Michal | 20.01.2010 10:12
Jak byste řešila situaci, kdy budete jediný člen týmu, který má zájem na plno pracovat, zatímco ostatní se chtějí bezstarostně vést, ne-li rovnou ulévat?
Mily Michale,

na vas dotaz mohu odpovedet take dotazem. A co na to sef ?
Kazdy nadrizeny by mel mit prehled o vykonu svych podrizenych a praci ridit. Jak je tedy mozne, ze se muze nekdo jen bezstarostne vest a druhy se muze udrit? Zkuste si o tom promluvit otevrene s celym tymem a sefem. Uvidite, zda to vnimaji take tak, a zkuste spolu najit nejake reseni.

Hodne zdaru a drzim palce.

DS